Usein silloin on jo ”kakka housussa” ja enään ei ”halvalla tai halvimmalla” ostettu isännöintikään lämmitä.

Jyväskyläläinen isännöintitoimisto kertoo Kotitalo-lehtijulkaisussa 20.3.2019, että ”normaalin taloyhtiön” Jyväskylässä, jossa on 18 asuntoa on vaikea saada 1 miljoonan euron rahoitusta putkiremonnttia/linjasaneerausta varten. No miksiköhän näin? Ei asia ole meille ainakaan yllätys, eikä pitäisi tulla kenellekkään kiinteistöjä johtaville ammattilaisille myöskään yllätyksenä.

Mielestämme taloyhtiöllä, taloyhtiöiden hallituksilla on kaikissa tällaisissa tapauksissa peiliinkatsomisen paikka, yhtiön johtaminen ja suunnitelmallisuus on ollut huonoa, kun on kyse ”normaalista taloyhtiöstä”.

Peruskorjaustarpeet syntyvät taloyhtiöissä kymmenien vuosien aikana, aikaa ja kestäviä ratkaisuja korjausten tehokkaaseen toteuttamiseen myös rahan kannalta on aina olemassa. Toisaalta hyvin johdettuun, hoidettuun yhtiöön on myös aina rahaa saatavana pankeista RIITTÄVÄSTI – usein vain osaamista hyvään kiinteistönpitoon puuttuu – joka tuhoaa tulevaisuudessa entistä useammin meidän nomaalien peruskansalaisten ”koko omaisuuden” eli asuntomme arvon.

Taloyhtiö osta osaavaa isännöintiä ajoissa.

Usein myös tämä osaamattomuus kiinteistönpidossa johtaa myös siihen, että toteutettavien/toteutettujen remonttien hinnat omat hyvin paljon ”ylihintaisia” osakkaiden kannalta – konsulttien (suunnittelijoiden) ja urakoitsijoiden ”haistaessa”, että taloyhtiössä ei ole sekä teknistä että taloudellista osaamista puuttua toteutukseen ja johtaa toteutuksia.